Inaugurem el festival Olot.doc

El passat 15 de març, vam poder participar com a “convidat especial” en la inauguració del festival de documental Olot.doc en representació de la Coordinadora d’Ong’s de les comarques de Girona i l’Alt Maresme.

En escència, aquest és el text de la nostra intervenció on remarcàvem la importància de “sensibilitzar en solidaritat”:

La cooperació al desenvolupament i la solidaritat que mou les ONG aplegades a la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, persegueix un objectiu fonamental: la transformació social. Al Sud, aquest treball transformador es centra més en l’eradicació de les desigualtats, i a casa nostra -abans en el grup dels països rics, ara no tant-, la tasca de les entitats s’adreça més a sensibilitzar la ciutadania per fomentar la reflexió, l’acció i el canvi.

En aquests moments, amb la crisi colpejant la població més vulnerable, les ONG de desenvolupament fan una feina imprescindible. Mitjançant xerrades, accions al carrer, festes, cinefòrums, creació de materials audiovisuals… ens fan memòria de les causes pendents. I ens ajuden a entendre, amb aquesta tasca de sensibilització, que les causes de la pobresa al Sud i al Nord, són comunes i fruit d’una gran estafa global.

Els documentals i pel·lícules són per a les ONG una eina molt valuosa, perquè els permet donar veu als invisibles, als que mai apareixen en horari de prime time. I els permet donar a conèixer problemàtiques que d’entrada ens poden semblar molt allunyades, però que tenen molt a veure amb nosaltres. Perquè tot està connectat: l’agricultor a qui la multinacional paga un preu irrisori per la seva collita de cafè, té a veure amb nosaltres i molt. Cada cop que anem a comprar al súper a Olot i en comptes de la marca “X” triem, amb consciència, el cafè de comerç just, contribuïm que aquell pagès colombià pugui alimentar la seva família.

I a la Coordinadora d’ONG Solidàries tenim molt clar que el format audiovisual té un gran impacte i ens permet arribar al gran públic. Per això, des dels nostres inicis, disposem del Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat que actualment compta amb uns 500 DVDs de documentals i pel·lícules de temàtica solidària, en préstec gratuït per a tota la ciutadania.

El cinema doncs, ajuda les ONG a tornar la paraula a les persones i a equilibrar el discurs dominant, que tendeix a criminalitzar les víctimes de les condicions de pobresa. En aquests moments de crisi, la sensibilització és ara més que mai necessària perquè el discurs fàcil i carregat d’estereotips es pot foragitar amb valors socials, defensant els drets humans i lluitant per la justícia social.

Els comentaris estan tancats.

PMN és una PRODUCTORA AUDIOVISUAL amb voluntat SOCIAL perquè creiem en el poder de la imatge com instrument de TRANSFORMACIÓ

PRODUCCIONS MINNIM S.C. C/ POU DEL GLAÇ 27 1ºB - 17800 OLOT (GIRONA) (34) 605 902 178 MARC@PMN.CAT